NAJMALAĐI JEDRILI U PUNTU – 6. KUP KOŠLJUN

U Puntu je 11. i 12. kolovoza u organizaciji JK Punat održana tradicionalna jedriličarska regata – 6. Kup Košljun 2018. Bila je to međunarodna regata, mladi jedriličari su odmjerili snage u dvije klase. Nastupili su jedriličari iz 13 klubova. U klasi laser 4,7 prijavilo se 12 natjecatelja, a u klasi optimist nastupilo je čak 58 jedriličara i jedriličarki. Ove godine Kup Košljun imao je i međunarodni karakter nastupom jedriličarskog kluba Čupa iz Trsta sa četiri posade u klasi optimist.
Ovo natjecanje najmlađih jedriličara koji su tek zakoračili u svijet jedrenja organizirano je na poticaj pokojnog fra Ive Perana, franjevca koji je obilježio vrijeme provedeno na Košljunu brojnim aktivnostima. Još davne 2002. godine iznio je zamisao o regati najmlađih jedriličara. Njegova zamisao i inicijativa su ostvareni, najmlađi se natječu za Kup Košljun već šesti puta.
Dvodnevna regata održana je u akvatoriju Puntarske drage, a regatno polje je bilo postavljeno između otoka Košljuna, Dunata i Marine Punat. Po sunčanom i vrlo toplom vremenu, uz obilje bure koja je na mahove prelazila 20 čvorova, vremenu kao stvorenom za jedrenje, sedamdeset jedriličarki i jedriličara odmjerilo je snage jedreći hrabro i odlučno.
U klasi optimist najviše uspjeha imale su mlade jedriličarke i jedriličari iz JK Clivio iz Medulina. U ukupnom poretku pobjednica je bila Mija Močinić iz JK Clivio. Drugo mjesto je zauzeo Kristijan Pavlović, a treće Val Pulić oba iz istog JK Clivio.
U istoj klasi među djevojčicama ukupno najbolja je Mija Močinić, JK Clivio. Druga je bila Aurora Ambrož iz JK Čupa – Trst, a treće mjesto zauzela je Tija Dujmović iz JK Opatija.

U kategoriji dječaka do 12 godina klase optimist pobijedio je Jakov Močinić, JK Ckivio. Drugi je bio Edi Jurman iz istog kluba, a treće mjesto osvojio je Mark Maglica iz JK Galeb Kostrena.

Prvo mjesto među djevojčicama do 12 godina starosti pripalo je Aurori Amruž, JK Cupa Trst. Ema Grabar iz JK Clivo zauzela je drugo mjesto, a Barbara Perušić iz JK Val Crikvenica je bila treća.
Stariji i iskusniji jedriličari natjecali su se u klasi laser 4,7. Najbolja je bila Ursula Balas iz JK Val Crikvenica. Drugo mjesto u ukupnom poretku zauzela je Nika Manestar iz istok luba. Treći je bio Luca Fajman iz JK Opatija. Među djevojčicama sve tri prvoplasirane su bile iz JK Val Crikvenica. Prva je bila Ursula Balas, druga Nika Manestar, a treća Lara Manestar.

Najmlađi natjecatelj bio je Dominik Tokić iz JK Punat, a najmlađa natjecateljka je bila Laura Batelić iz JK Kvarner Rabac. Oboje su primili pehare i medalje. Svi natjecatelji nagrađeni su medaljama koje će ih podsjećati na dva dana jedrenja u Puntu na 6. Kupu Košljun.

Ivan Mrljak